FC Zlín oficiální web

První zimní posila. Na Letnou dorazil gruzínský křídelník Natchkebia 


20.12.2023


Hlásíme první zimní posilu do ofenzivy. Do Baťova města přichází čtyřiadvacetiletý křídelník z týmu FC Samtredia Gruzínec Zviad Natchkebia. V klubu podepsal smlouvu na 2,5 roku. 

Natchkebiu, který měří 170 centimetrů a váží 70 kilo, si do mančaftu vybral sám trenér Bronislav Červenka. „Byli na něj dobré reference i od jiných trenérů a funkcionářů. Viděli jsme ho na videu v několika zápasech, moc se nám líbil. Je to menší, technický, dynamický hráč na stranu, který ale může hrát i pod hrotem. Dokáže se prosadit jeden na jednoho, umí zakončit, dát gól nebo na něj přihrát. Je to pracovitý, charakterový hráč a právě takové hledáme,“ uvedl trenér ševců.
 
Pro odchovance Dinama Tbilisi půjde vůbec o první zahraniční štaci. Až doteď působil pouze v rodné zemi. „Angažmá ve Zlíně beru jako velkou výzvu, další krok posunout se v kariéře vpřed. Moc se mi tato varianta líbila. Česká liga je kvalitní, má dobrou úroveň. Navíc Zlín si v minulosti zahrál i Evropskou ligu, nemá vůbec špatný tým. Já dobře vím, co umím, takže přicházím s velkými cíli. Chci se prosadit, být platný, pomoct mužstvu,“ říká nová zahraniční akvizice FC Zlín. 

V Česku, kam přiletěl teprve v úterý, je poprvé. „Nikdy předtím jsem tady nebyl, ale za tuto krátkou dobu jsem si město i celý klub zamiloval, vše je perfektní,“ pochvaluje si. 

Na Letné se sešel s generálním ředitelem Zdeňkem Grygerou, dalšími představiteli klubu i hlavním trenérem Červenkou. „Všichni mě přijali velmi dobře a myslím, že pro mě nebude těžké se adaptovat,“ uvedl. 

Natchkebia už se seznámil s prostředím, prohlédl si centrum města. Naopak nové spoluhráče, kteří si nyní užívají dovolenou, pozná až na startu zimní přípravy. „Zatím jsme s žádným hráčem nemluvil, ale už se těším na to, až kluky poznám a společně začneme pracovat,“ říká. 

Šikovný Gruzínec se konkurence ani dřiny nebojí. Věří, že bude platnější než jeho předchůdci. Mezi ně patřil i krajan Vachtang Čanturišvili. Vakho, který nyní působí v Jablonci, ale nemá s příchodem krajana na Letnou nic společného. „O Čanturišvilim samozřejmě vím, ale osobně ho neznám,“ tvrdí. 

Také Natchkebia, jenž bude nosit dres s číslem jedenáct, nejraději nastupuje na levém křídle. Naskočit ale může i vpravo či na dalších pozicích v ofenzivě. „Vím, že naším hlavním úkolem je udržet se v nejvyšší soutěži. Tým ale má taky velkou šanci vyhrát pohár. Jsme ve čtvrtfinále, musíme z toho vytěžit maximum,“ dodává. 

Natchkebia patří mezi odchovance Dinama Tbilisi. Prošel jeho mládežnickou akademií, v devatenácti letech však zamířil do konkurenčního týmu FC WIT Georgia, kde strávil čtyři a půl roku. V letošní sezoně ale nosil dres klubu FC Samtredia. 

V soutěžním ročníku, který začal na jaře a skončil až v polovině prosince, odehrál 33 utkání, ve kterých si připsal osm branek a šest asistencí. 

Vítej ve Zlíně, Zviade!

Jméno: Zviad Natchkebia
Datum narození: 19.8.1999
Věk: 24
Země: Gruzie
Číslo na dresu: 11
Post: krajní záložník
Předchozí klub: FC Samtredia









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

XKlubZVRPSB
1.Bohemians349121334:4739
2.Jablonec348141244:5038
3.Pardubice341071738:4737
4.Karviná34781937:6229
5.Č. Budějovice34781941:6929
6.Zlín345121740:6827